Piyasa Özeti
Küresel piyasalar tarife şokunu sindirmeye çalışıyor
Çin ve ABD liderlerinin ne zaman görüşeceği belirsizliğini korurken, ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Cinping ile "uygun zamanda" görüşeceğini, acelesi olmadığını ifade etti. Çin, Kanada ve Meksika’nın aksine ABD yönetimi ile anlaşmaya yanaşmazken, dün itibarıyla %10’luk tarifeye karşı 80 ABD ürününe ek gümrük vergisi getirdi.
Morgan Stanley, yatırımcılar global ticaret kaynaklı ilgili riskler, yüksek değerlemeler ve kazançların yukarı yönlü olmaması nedeniyle Asya teknoloji hisselerinde kar satışı gerçekleşebileceğini ve %20‘ye yakın kayıplar oluşabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), anlaşmazlıkları çözmek ve ticaret akışını sürdürmek için ABD, Çin, Kanada ve Meksika'ya çağrıda bulundu.
Meksika Ulusal Çimento Odası, olası tarifelerin kendilerini Türkiye, Çin ve Vietnam gibi ülkelere karşı dezavantajlı duruma getireceğini söyledi.
Türkiye tarifeler hedefinde değil
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün yaptığı açıklamalarda, ABD tarifelerinde hedef alınan ülkelerden olmayı beklemediklerini söyledi.
Mevsim etkilerinden arındırılmış genel TÜFE Ocak ayında aylık +3.38% artış gösterdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu anda en öncelikli hedeflerinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirterek, "Enflasyonu aşağıya çekmek için gerekli tüm araçları kullanıyoruz, enflasyon düşecek." dedi.
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Morales, Türkiye'de enflasyondaki düşüşün sürdüğünü ve daha da düşmesini beklediklerini; enflasyonun aynı kredi notuna sahip diğer ülkelerle benzer seviyelere geleceğine yönelik güvenin artmaya başlaması ile Türkiye'ye ilişkin kredi notu ve not görünümü değerlendirmelerinin olumlu yönde etkilenebileceğini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ayrıca dün yaptığı açıklamalarda, ABD tarifelerinde hedef alınan ülkelerden olmayı beklemediklerini söyledi.
Piyasalar
ABD endeksleri tarife kararlarının dondurulması ardından dün yükseliş kaydederken, ABD vadelileri bugün sabah sınırlı negatif bir açılışa işaret ediyor. Asya endeksleri ise yataya yakın hafif pozitif bir seyir izliyor. Yurt içinde dolar kuru 35,95 civarında, Türkiye 5 yıllık CDS ülke risk primi 254 seviyelerinde bulunuyor.
Teknik olarak
BIST100 endeksi Salı günü tepki alımlarının etkisi ile %0,33 oranında artış ile 9.807 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Güne pozitif bir açılışla başlayan endeks günün önemli bir kısmını yatay tamamlarken, öğleden sonra başlayan yukarı yönlü hareketle elde edilen kazanımların seans sonuna doğru kaybedildiği görüldü. Gün içerisinde özellikle THYAO hissesi endeks üzerinde negatif baskı oluşturturken, BIMAS, PGSUS, TTKOM, TUPRS hisselerinin zayıf performansı bu negatif baskıya destek oldu. Diğer taraftan AKBNK endekse ne çok katkı sağlayan hisse oldu. Ayrıca TCELL, YKBNK, ISCTR, EREGL hisseleri endekse katkı sağlayan diğer hisseler oldu. Alt sektör endeksleri arasında XFINK finansal kiralama/faktöring sektör endeksi, ISFIN ve VAKFN hisselerini yükseliş ile pozitif ayrışma gösterdi. Diğer BIST100 hisseleri içinde SDDTR, ALARK, ARCLK, SOKM, YEOTK gün içerisinde gösterdikleri iyi performanslar ile dikkat çekti. Hacim bazında ilk 5 aracı kurum verilerine göre AKBNK, YKBNK, KCHOL, EREGL, ISCTR günün sonunda en çok para girişi olan hisseler olarak sıralandı. Buna ek olarak QUAGR hissesinde 10 günden fazla süredir devam eden para girişi söz konusu.
Teknik olarak bakıldığında Kasım ayından beri 9.595-10.150 aralığında yatay seyir izleyen endeksin destek seviyeler üzerinde hareketleri takip ediliyor. Endekste dün gerçekleşen yukarı yönlü deneme başarısız olurken, yeni denemelerde 9.830-9.890-9.935-9.980 seviyeleri direnç olarak izlenmeye devam edilecek. Aşağıda ise 9.770-9.705-9.595 seviyeleri daha önce alımların geldiği önemli destek noktaları olarak önemini koruyor. Mevcut görünüm içinde endeksin güne yatay bir seyirle başlamasını bekliyoruz.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: EUPWR, HALKB, YEOTK, QUAGR, MGROS.