BONO
Bono
Daha önce borsadan ve hisse senetlerinden kısaca bahsetmiştik. Bu yazıda ise yine popüler bir yatırım aracı olarak ön plana çıkan bononun ne olduğundan ve çeşitlerinden kısaca bahsedecek, özellikle de yatırım ile yeni yeni ilgilenmeye başlayan bireylere faydalı olacağını düşündüğümüz temel bilgilere yer vereceğiz.
Bono Nedir?
Özel şirketler veya devlet kurumları, yatırımcılarından aldıkları borçlar karşılığında borç senedi çıkarırlar. İşte kurumların aldıkları parayı belli bir süre sonra ödeyeceğini bildirme amacı taşıyan bu borç senetleri, bono olarak bilinir. Emre muharrer senet olarak da bilinen bir ticari belge olan bono, risksiz bir yatırım aracı olarak pek çok yatırımcı tarafından -özellikle de portföy çeşitlendirmek amacıyla- sıklıkla tercih edilmektedir.
Bonoların vadesi 2 aydan az, 12 aydan fazla olamaz. Sözleşmede belirtilen vade sona erdiğinde, bonolar, paranın özel şirkette veya devlet kurumunda kaldığı süre için hesaplanan faiz kazancı da üzerine eklenerek, yatırımcıya geri ödenir. Bonolar sahiplerine alacak hakkı dışında bir hak -örneğin pay senedinde olduğu gibi ortaklık hakkı- getirmez.
Bono Türleri Nelerdir?
Bono türlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Finansman Bonoları
Finansman bonoları, anonim ortaklık statüsüne sahip olan büyük şirketler ve bankalar tarafından ihraç edilir. Finansman bonolarının temel amacı, işletmelerin kısa vadeli borç ihtiyaçlarını karşılamaktır. Finansman bonolarında geri ödeme süresi en fazla 9 ay olarak belirlenmiştir.
Hazine Bonosu/Devlet Bonosu
Devlet bonoları, devletin kendi ihtiyacını karşılamak adına çıkarttığı borç senetleridir. Hazine tarafından Türk lirası ya da döviz olarak çıkartılabilen bu senetler, en güvenli bono türleri olarak görülür zira faizlerinin yatırımcıya geri ödenme garantisi vardır. Vade süreleri 2 – 12 ay arasındadır.
Banka Bonoları
Banka bonoları, kalkınma ve yatırım bankaları tarafından borçlu sıfatı ile çıkarılır. Banka bonolarının vadeleri, eğer halka arz edileceklerse 60 – 360, tahsilli satılacaklar ise de 15 – 360 gün arasındadır. Banka bonoları, hazine bonosuna kıyasla daha yüksek getiri imkânı sunar.
Altın, Gümüş, Platin Bonoları
Bu borç senetleri, kıymetli madenler için aracılık yapan kurumlar ya da Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’na üye olan bankalar tarafından çıkartılır. Kıymetli maden cinsinden çıkarılan altın, gümüş ve platin bonoları, iskontolu ya da iskontosuz olarak satılabilir.
Global Hesabınızı Açın, Güvenli Yatırıma Başlayın!
Eğer siz de yatırım dünyasında daha sağlam adımlarla ilerlemek; daha güvenli ve etkili kısa, orta ve uzun vadeli yatırım kararları alabilmek istiyorsanız, sektördeki 30 yılı aşkın tecrübemiz ve sizi her konuda gerektiği şekilde yönlendirecek uzman danışmanlarımızla yanınızdayız. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak Global Menkul Değerler hesabınızı kolayca açabilir, yatırım ihtiyaçlarınıza en uygun özel çözümleri deneyimlemeye başlayabilirsiniz.
HESAP AÇ